Nervové sušenky sv. Hildegardy z Bingenu

Nervové sušenky sv. Hildegardy

Nechte se hýčkat vůní a chutí kořeněných sušenek, jejichž recepturu předala světu svatá Hildegarda von Bingen. Tyto lahodné laskominy jsou balzámem pro duši i tělo, pomáhají proti ponurosti, únavě, slabým nervům a špatné koncentraci.

Sv. Hildegarda o nervových sušenkách píše:
„Vezmi si muškátový oříšek a stejnou váhu skořice a menší množství hřebíčku. Udělej z toho prášek. Udělej z tohoto prášku sušenky s jemnou moukou a trochou vody a často je jez. To utlumí hořkost tvého srdce a mysli, otevře tvé srdce a smysly a učiní mysl veselejší, očistí smyslové orgány a zmírní všechny škodlivé látky, které jsou v tobě přítomné a dodají tvé krvi dobrou šťávu a posílí tě.“

Ingredience:

  • 1,5 kg jemné špaldové mouky
  • 375 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g mletých mandlí
  • 400g třtinového cukru nebo medu
  • 45 g mletého muškátového oříšku
  • 45 g mleté ​​skořice
  • 10 g mletého hřebíčku
  • špetka soli

Všechny suroviny uhněteme v hladké těsto a dáme na 30 minut odpočinout do lednice.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů, těsto na pomoučené ploše rozválíme na tenko a vykrajujeme placičky.
Sušenky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem 5-10 minut na 180 stupňů.

Pozor! Sušenky nejsou vhodné pro děti a těhotné ženy. Dospělí by neměli překročit maximální dávku 5 sušenek za den.