špaldová káva

Bez kávy? Nevadí! Objevte lahodnou sílu alternativních nápojů

Ranní káva – pro mnohé z nás rituál, bez kterého si den nedokážou představit. Její povzbuzující účinky a jedinečná chuť jsou neodolatelné. Ale co když hledáte zdravější alternativu? Ať už kvůli pálení žáhy, kofeinovému detoxu, nebo prostě jen touze po pestřejším ranním rituálu, existuje celá řada skvělých nápojů, které vám dodají energii bez negativních dopadů kávy. Pojďte objevit svět lahodných a zdravých alternativ!

1. Špaldová káva

Špalda, starobylá obilovina, se stává stále oblíbenější i v podobě kávy. Její příprava je jednoduchá:

  • Pražení: Špaldová zrna pražíme na suché pánvi na střední teplotě, dokud nezískají tmavě hnědou barvu a charakteristickou vůni. Důležité je neustálé míchání, aby se zrna nepřipálila.
  • Mletí: Upražená zrna nameleme na hrubo, podobně jako kávu na french press.
  • Příprava: Lžíci špaldové kávy zalijeme horkou vodou (nikoliv vroucí) a necháme louhovat 5-7 minut. Poté scedíme a podáváme. Můžeme přidat mléko, oříškové mléko, nebo med dle chuti. Experimentujte s různou úrovní pražení a mletí pro dosažení požadované chuti a intenzity.

2. Pampelišková káva

Pampeliškové kořeny nabízejí překvapivě chutnou a zdravou alternativu kávy. Příprava je podobná špaldové kávě:

  • Sušení a pražení: Kořeny pampelišky důkladně očistíme, nakrájíme na menší kousky a sušíme na slunci nebo v troubě při nízké teplotě. Poté je jemně upražíme na pánvi do tmavě hněda.
  • Mletí a příprava: Upražené kořeny nameleme na hrubo a připravíme jako špaldovou kávu. Výsledný nápoj má lehce nasládlou a bylinnou chuť.

3. Káva z čekanky: Nahořklá klasika

Cikorka, známá také jako čekanka, je tradiční náhradou kávy s charakteristickou nahořklou chutí. Na rozdíl od špaldy a pampelišky je k dostání i v instantní formě. Pro nejlepší chuť se doporučuje praženou a mletou cikorku, připravovat stejně jako špaldovou kávu.

4. Káva z ječmene: Jemná a zdravá volba

Pražený ječmen nabízí jemnou, mírně sladkou chuť, ideální pro ty, kdo hledají jemnější alternativu. Příprava je obdobná jako u špaldové kávy.

5. Horké kakao

Kvalitní kakao, ideálně bez přidaného cukru, nabízí bohatou a hlubokou chuť, plnou antioxidantů a hořčíku. Pro extra povzbuzení přidejte špetku skořice nebo kardamomu.

6. Zlaté mléko – Kurkuma latte

Zlaté mléko, teplý nápoj z kurkumy, zázvoru a koření, není náhradou kávy v pravém slova smyslu, ale skvělou alternativou pro zahřátí a dodání energie šetrným způsobem. V malém hrnci smíchejte hrnek mléka (kravské, mandlové, kokosové nebo jiné dle preference), půl lžičky kurkumy, čtvrt lžičky mletého zázvoru a skořice a ještě špetku černého pepře. Nechte chvíli povařit. Po mírném zchladnutí vmíchejte lžičku medu nebo javorového sirupu.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv alternativu kávy, dopřejte si chvíli klidu a relaxace při jejím vychutnávání. Protože v konečném důsledku, jde o to, abychom si to, co pijeme, užili a bylo to pro nás co nejvíce přínosné.